Produkty z aspartamem aspartan

Wpisy

  • poniedziałek, 24 czerwca 2013
    • Aspartam w produktach mlecznych

      Mleko, szczególnie w diecie niemowląt i małych dzieci w wieku przedszkolnym, odgrywa niezwykle istotną rolę, gdyż zawiera przede wszystkim wapń i fosfor odpowiedzialne głównie za prawidłową budowę układu kostnego czy zębów. W diecie osób dorosłych i starszych również nie powinno zabraknąć mleka oraz jego przetworów. Niestety badania przeprowadzone w ostatnich latach wśród różnych grup społecznych i wiekowych wykazały, że gwałtownie oraz niepokojąco spada spożycie nabiału na rzecz fast foodów i innych "niezdrowych" produktów.

      Wielkie koncerny i przetwórnie mleczarskie od kilku lat odnotowują również spadek zysków ze sprzedaży mleka w jego tradycyjnej formie jak również przetworów mlecznych, dlatego poszukują nowych rozwiązań i możliwości, wychodząc na przeciw potrzebom i oczekiwaniom klientów, szczególnie najmłodszych dzieci. Dosyć niedawno na rynku pojawiły się nowe produkty w postaci słodkiego mleka smakowego (truskawkowego, bananowego czy czekoladowego), gotowego kakao w kartonikach czy różnorodne desery mleczne, wielosmakowe jogurty i serki homogenizowane, które cieszą się dużą popularnością zarówno wśród maluchów jak i osób dorosłych. Producenci tego typu artykułów doskonale jednak zdają sobie sprawę, że coraz więcej osób wybiera produkty pozbawione cukru lub zawierające śladowe jego ilości, dlatego chętnie wykorzystują substytut w postaci słodzika aspartam. Substancja słodząca aspartam, posiadająca niemal zerową kaloryczność jest powszechnie stosowana przez wielkie koncerny i przetwórnie mleczarskie, dzięki czemu produkty mleczne są znacznie bardziej atrakcyjne i chętniej kupowane niż tradycyjne mleko i jego przetwory. Co więcej, w wyniku dodania słodzika aspartam do produktów mlecznych, klient zyskuje nisko kaloryczny, a przy tym niezwykle smaczny i pożywny posiłek, który na długo może zaspokoić głód. 

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      johnlivingston98681
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 czerwca 2013 10:39

Archiwum

Kanał informacyjny

Opcje Bloxa